Menu Zavřeno

SMÍŘENÍ 2023

Festival prezentuje běžně nepřístupné objekty různých církví a spojuje diváky prostřednictvím koncertů a doprovodných akcí.

Dobrovolné vstupné je vždy využito na opravu daných památek.

Zcela unikátní festival, který je svou koncepcí ojedinělý v propojování různých náboženských prostor a komunit setkávajících se na závěr festivalu na finálním koncertu. Prezentujeme rovněž běžně nepřístupné objekty. Mezi další cíle patří vzdělávání a osvěta, šance rovněž pro mladé profesionální umělce, prezentace kulturního dědictví a získání finančních prostředků na jeho obnovu a využití. V rámci programu jsou prezentována díla umělců, kteří byli pro svou víru (náboženskou, politickou) stíháni či dokonce zemřeli. Postupně zapojujeme do programů Základní umělecké školy ČR. Postupně rozšiřujeme projekt mimo hlavní město do regionů ČR.

Koná se za finanční podpory Ministerstva kultury ČR, krajů, samospráv i soukromých subjektů.

.

Aktuální koncerty:

Z programu:

Petr Eben (1929-2007)
Písně k loutně

Bohuslav Martinů (1890-1959)
Písničky na jednu stránku

Alexandre Tasman (1897-1986)
Entrée

Hans Krása (1899-1944)
Ukolébavka z dětské opery Brundibár

Jaroslav Ježek (1906-1942)
Vy nevíte co je středověk?
Ezop a Brabenec

Karel Hašler (1879-1941)
Česká písnička

A další.

.

BIO Martin Vydra

Po absolutoriu klasického zpěvu na Pražské konzervatoři v roce 2012 složil úspěšně přijímací zkoušky na HAMU v Praze. Přesto se ale rozhodl změnit obor a nastoupil jako medik na 1. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy. Tři roky se zde vzdělával v medicínském oboru jako student všeobecného lékařství a v roce 2015 se vrátil zpět ke studiu zpěvu na Janáčkovu Akademii múzických umění v Brně.

Během roků studia na konzervatoři, 1. lékařské fakultě či JAMU v Brně, působil v Pražském filharmonickém sboru a uskutečnil několik projektů u nás i v zahraničí jako člen ansámblu Martinů Voices pod vedením Lukáše Vasilka. Spolupracoval s Dětskou operou Praha v projektech Národního divadla, koncertoval s Boni pueri či Pražskými madrigalisty, sólově vystupoval s německým barokním ansámblem Hoffkapele Schloss Seehaus, či s pražským ansámblem Victoria. Účastnil se masterclass na Norské hudební akademii v Oslu a dále se vzdělával u německého tenoristy a cembalisty Johanessa Weisse. Koncertoval v japonském Tokiu, v brazilském Rio de Janeiru či v USA (Chicago, New York a St. Louis). V roce 2023 se vydá na velké brazilské turné s devíti zastávkami.

.

Michaela Katráková je česká operní pěvkyně, sopranistka, která se řadí v současné době mezi naše největší pěvecké naděje. Roku 2004 nastoupila na Pražskou konzervatoř do třídy prof. Brigity Šulcové. Pod jejím vedením získala v srpnu 2008 III. místo v pěvecké soutěži Ad honorem Mozart a v listopadu 2010 se umístila na II. místě v mezinárodní soutěži Pražský pěvec. Pěvkyně dokončila Pražskou konzervatoř absolventským koncertem v červnu roku 2011. Od listopadu r. 2017 ji zaštiťují jedny z nejprestižnějších vídeňských a mnichovských agentur, které dnes patří mezi špičky v operním světě. Díky svému lyricko-koloraturnímu sopránu směřujícímu do mlado-dramatického oboru se především specializuje na italské belcanto. V prosinci 2018 Michaela stála po boku slavného mexického tenoristy Ramóna Vargase a spolu s ním se představila bravurně na Verdi Gala koncertě jako jeho rovnocenná partnerka. Po velkém úspěchu Michaelu přizval samotný Ramon Vargas na zahraniční turné, kde se představí v roli Leonory (Trubadúr – G. Verdi). Turné je plánované v nové sezoně tohoto roku. Michaela působila v divadlech Dutch National opera v Holandsku, Gouda v Holandsku, Státní opeře v Kazani, Státní opeře Praha, Severočeském divadle opera-balet a na dalších významných scénách.